This is an example of a HTML caption with a link.

Scheldekwartier

Vlissingen is een stad in continue transformatie. Oorlog en economische motieven hebben de stad de afgelopen 100 jaar doorlopend een andere verschijningsvorm gegeven. Het plan Bestevaer is het antwoord, na een verblijf van 125 jaar, op het vertrek van de scheepswerf De Schelde uit het centrum van de Zeeuwse stad. Bedrijfshallen maken plaats voor de herbouw van het noordelijk deel van het oude stadscentrum. Niet een historische reconstructie maar een interpretatie van de oude structuur met een eigentijdse invulling. In samenwerking met AWG, WTS en Paul van Beek is een masterplan gemaakt voor het eerste deelplan. Rond het gerestaureerde Dok van Perry verrijst een gevarieerde stadswijk met herenhuizen, appartementen, commerciŽle ruimten en horeca.Klassieke gemetselde gevels naast gevels opgebouwd uit glas en architectonisch beton. Hierdoor ontstaat een gevelbeeld dat op een vanzelfsprekende manier de context van de historische binnenstad van Vlissingen combineert met de actualiteit. (www.woneninbestevaer.nl)

Op de fundamenten van het oude pompgebouw van het Dok van Perry wordt glazen stolp gezet die onderdak moet geven aan een theehuis en een expositie over het Dok. Glazen platen in de vloer maken de oude pomp en de fundamenten zichtbaar. Onder het dak van de stolp wordt een modelboot gehangen die de scheepsbouwers van de Schelde gemaakt hebben om de stabiliteit en stroomlijn van schepen te testen.

locatie

Vlissingen

opdrachtgever

AM Zeeland, Gemeente Vlissingen

omvang

34 stadswoningen en appartementen
600m2 commerciele ruimte
70m2 theehuis
brug

doorlooptijd

ontwikkellaarsselectie 2007
oplevering juni 2012

ontwerpteam

Joost Glissenaar met Leo Oorschot, Ana Pedro de Jimenez, Kris Horvers
(DO fase i.s.m. architecten van Mourik)

adviseurs

Van den Berge Laban, Kapelle (constructeur)
Glasimpex, Schiedam (glas theehuis)

aannemer

Van der Poel, Terneuzen

prijs

1e prijs ontwikkelaars selectie

fotograaf

Joost Glissenaar, Ruben Oreel